flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про сплату судового збору в разі подачі документів в електронній формі

09 листопада 2021, 13:36

У зв’язку з численними зверненнями судів та учасників судового процесу щодо набрання чинності норми закону про застосування пільг при сплаті судового збору у зв’язку з початком функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС), повідомляємо.                    

Пунктом 2 параграфа 2 "Прикінцеві положення" розділу 4 Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (далі - Закон) встановлено, що оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи має, серед іншого, містити інформацію про підпункти, пункти цього розділу, які вводяться в дію у зв’язку з початком функціонування відповідної підсистеми (модуля) ЄСІТС.      

 

У оголошенні, опублікованому в газеті "Голос України № 168 (7668) від 4 вересня 2021 року про початок функціонування підсистем ЄСІТС, не міститься інформації про ведення в дію підпункту "б" підпункту 1 пункту 1 / параграфа 1 розділу 4 розділу VII "Перехідні положення" Закону щодо застосування-коефіцієнту 0,8 для пониження розміру ставки судового збору при подачі документів в електронній формі. Таким чином, відповідна норма не набрала чинності у порядку, встановленому Законом. Відтак, при поданні до суду процесуальних документів в електронній формі не застосовується понижуючий коефіцієнт ставки судового збору.