flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги присяжних!

24 січня 2023, 13:25

З 1 січня 2023 року розпочався етап подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2022 рік.

               Особи, передбачені Законом «Про запобігання корупції», зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати електронну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

              Згідно підпункту «ґ» пункту 1 статті 3 вказаного Закону до таких суб'єктів декларування відносяться і присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

             Таким чином, присяжні також зобов’язані подати електронну декларацію за 2021 рік до 1 квітня 2022 року.

             Як зазначається у ст.45 ЗУ «Про запобігання корупції» суб’єкти декларування зобов’язані подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою що визначається Національним агентством. Надання послуг електронного цифрового підпису (ЕЦП) суб’єктам декларування надається на безоплатній основі.

Слід відмітити, при вході до електронної системи декларування офіційного веб-сайту НАЗК міститься перелік із 16 акредитованих центрів сертифікації ключів, у якому зокрема, зазначається АЦСК органів юстиції України, АСЦСК ПАТ КБ «Приватбанк», АСЦСК ПАТ «УкрСиббанк», що дає змогу отримання ЕЦП суб’єкту декларування за певних умов самостійно. Звертаємо  увагу, що  лише наявність ЕЦП дасть можливість зайти до електронної декларації для заповнення.

           У зв'язку з наведеним, в строк до 01 квітня 2023 року Вам необхідно подати вищевказану електронну декларацію, що охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.

ДОДАТКОВО ПРОСИМО ЗВЕРНУТИ УВАГУ, що під час дії воєнного стану вам не обов’язково подавати декларацію до 01 квітня 2023 року . Але  після закінчення дії воєнного стану в Україні Вам потрібно подати вищевказану декларацію протягом 3 місяців.